Hästuthyrning

Bild_hastuthyrning.jpgAtt hyra häst eller hyra ponny från Ranchen är som att ha en egen men med mindre ansvar.

Innevarande hyrperiod sträcker sig fram till början av juni 2019 då alla hyrhästar kommer tillbaka till oss inför ridlägren. Nästa hyrperiod börjar 17 augusti 2019 och fram till början av juni 2020. Är Du intresserad att hyra fr o m nästa hyrperiod kan Du kontakta Björn efter den 1 april då vi vet vilka hästar som är lediga för nya fodervärdar. Varje vår tillkommer även ett antal nya hästar allt efter hand som de köps in.

Har Du frågor och är intresserad av att hyra häst – kontakta Björn. Vi har nu också både hästar och ponnys som man kan ha på halvfoder eller som sin egen i det vi kallar Ryttarutveckling (se info nedan) eller som helghäst. Detta kan man göra under tiden vecka 34 - 23 året därpå och i mån av tillgång kan man börja när som helst under året (dock inte under sommaren, vecka 24 -33).

Individuella hyrpriser:

Individuella hyrpriser på hästarna. Vi tillämpar individuella priser för hästuthyrning av respektive häst/ponny. Detta med hänsyn till brukbarhet, ålder, utbildningsnivå, etc. Kom ihåg att för en orutinerad ryttare är det alltid bättre med en rutinerad snäll ponny – även om den är gammal. En ponny är pigg och lever länge :-)

Hyran för hela perioden kostar från 6.900:– inkl moms. Alla hyrs ut med sadel och träns.

Man kan även köpa till en kompletterande försäkring för veterinärvård. Därmed begränsas kostnaden till självrisken ifall hästen blir sjuk eller skadad (se mer info längst ned). Stallplats kan man hyra hos oss eller så ordnar man det själv. Att hyra häst eller hyra ponny från oss är ett jättebra tillfälle att prova på att ha en välutbildad egen häst eller ponny. 

Eftersom vi har haft hästarna i vår verksamhet känner vi väl till hur varje häst fungerar både i stallet och med ryttare. Att hyra häst eller att hyra ponny är det närmaste man kan komma att ha en egen utan att behöva köpa och ta hela ansvaret själv.

Bra att veta om att hyra häst/hyra ponny från Ranchen:

  • Schabrak, täcken och andra förbrukningsvaror följer inte med – däremot sadel, träns och grimma.
  • Man får tävla med sin hyrhäst men alla är inte vaccinerade och då får man fixa det själv.
  • Skötselråd följer med och man kan alltid kontakta oss för rådgivning.

Vi hyr inte ut våra hästar och ponnyer under sommaren.

Vill Du komma till oss och rida finns nedanstående 3 alternativ som då innebär att hästen står kvar hos oss:

Alt 1 - "Ryttarutveckling":

Här kan Du som ridit ett tag och behärskar hästens alla gångarter och känner Dig trygg med att själv göra i ordning hästen komma ytterligare ett steg framåt. Genom ridlektioner i små grupper om 5-6 deltagare en dag i veckan, där vi diskuterar Dina mål och ambitioner, kombinerat med att Du får rida enskilt ytterligare en dag i veckan, tar Du ett nytt steg i Din utveckling som ryttare. På den dag Du rider enskilt sköter Du också Din häst/ponny själv som Din egen. Priset är 2400:- per månad. Avtalet löper från v 34 (eller senare) fram till v 23 nästa år.

Alt 2 - "Halvfoder":

Innebär att hästen står kvar här hos oss men att Du och vi delar på ansvaret.. Hyr man på halvfoder betalar man från 3300:- per månad och disponerar hästen 3-5 dagar i veckan (och vi 2-4 dagar). I en av ”Dina” dagar ingår en träning (onsdag eller torsdag) där Du rider Din häst för instruktör tillsammans med 4-5 andra ryttare. Inga kostnader tillkommer för veterinär, hovslagare etc. Vi släpper in och ut hästen varje dag och mockar "våra" dagar. Du mockar Dina. Det är som att ha egen häst fast med backup kan man säga och att det blir betydligt billigare. Här kan man tävla hästen om det blir aktuellt. Vilka hästar som är lediga beror lite på tillgång och efterfrågan och förutom Din storlek och vikt avgör förstås Din ridförmåga. Avtalet löper från vecka 34 fram till vecka 23 nästa år. "Halvfoder" kan man säga ingår som ett utökat alternativ i "Ryttarutveckling".

Alt 3 - "Helg-Häst":

I mån av plats kan man teckna avtal om "Helg-häst". Detta är tänkt i första hand som ett komplement för de ryttare som rider hos oss på ridskolan men vi kan även tänka oss hyra ut till andra under förutsättning att vi ser hur man rider och att det kan fungera. Helghäst kan man ha från september t o m  maj och man binder sig för minst 3 månader en dag i veckan (fredag, lördag, söndag och/eller måndag) och kan då rida "sin" häst en timme per dag mellan kl 14-19. Priset är 1350:- per mån. 

Kontakta Björn om Du är intresserad och vill komma och provrida.

Namn: Född: Ras: Typ: Kön: Mankhöjd: Status:
Akilles 1999 Connemara D-ponny Valack 144 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Alan 2004 Korsningsponny D-ponny Valack 143 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Diamond Doll 1999 Irländsk korsningsponny D-ponny Sto 146 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Emmy 2011 Irländsk ponny D-ponny Sto 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Fabian 1997 Irländsk korsning D-ponny Valack 145 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Glen 2010 Irländsk korsningsponny D-ponny Valack 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Glitter 2004 Irländsk korsningsponny C-ponny Sto 140 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Honey Pie 2006 New Forest C-ponny Sto Uthyrd till mitten av augusti 2019
Indy 2009 Irländsk ponny B-ponny Valack 130 cm Ledig att hyra omgående
Jeppson 2009 Polskt halvblod Halvblod Valack 165 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Lady 2010 Irländsk ponny D-ponny Sto 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Mojo 2007 Irländsk korsningsponny D-ponny Valack 145 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Mr Romeo 1999 Korsningsponny D-ponny Valack 147 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Revel 2000 Italienskt halvblod Halvblod Valack 168 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Rosette 2002 New Forest C-ponny Sto 138 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2019
Silvester 2002 Korsningsponny D-ponny Valack 143 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Teqla 2005 Welsh B-ponny Sto 130 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019
Tommy 2006 Irländsk D-ponny Valack 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2019

Fler hästar kan tillkomma.

OBS! VI HYR ALLTSÅ INTE UT VÅRA HÄSTAR OCH PONNYS UNDER SOMMAREN. Detta eftersom vi behöver alla hästar för vår lägerverksamhet.

Ovanstående lista innefattar de hästar vi hyr ut till fodervärdar och är aktuell för innevarande säsong (fram till juni 2019). Listan kan kompletteras med ytterligare någon häst. Generellt är det ofta någon som pensioneras eller säljs och ett antal nya tillkommer alltid varje vår. Det totala antalet hyrhästar brukar vara 20-23 st. Övriga 10-talet hästar som finns på sidan "Våra hästar" är hästar vi har kvar hos oss och som kan ridas och hyras här hos oss.

Varje år efter den 1 april har vi alltid hemsidan uppdaterad med vilka hästar som är lediga inför kommande hyrperiod. I första hand hyr vi ut till privatpersoner och ibland till mindre ridskolor. Hästarna skall stå uppstallade i box under hyrtiden.

Fram till dess att hästarna kommer tillbaka till oss får man kontaktuppgifter till nuvarande fodervärdar för att komma överens om en tid att provrida. När alla hästar är tillbaka på Ranchen har vi olika provridningsdagar under sommaren. 

OBS! Vill man ha en häst kortare tid erbjuder vi alternativet med halvfoder eller helg-häst (se ovan) men då står hästarna förstås kvar här hos oss.

Är Du intresserad av att hyra häst eller hyra ponny inför nästa hyrperiod tar Du kontakt med Björn efter den 1 april. Hemsidan uppdateras regelbundet. Om Du är under 18 år – be då någon av Dina föräldrar ta kontakt: bjorn@ranchens.com eller tel: 031-94 85 70,  070-775 60 92.

Veterinärvårdsförsäkringen kostar 1 950:– för ponny och 2 950:– för stor häst för hela hyrperioden. Här gäller en fast grundsjälvrisk på 3 500:– samt 20 % rörlig självrisk inom en självriskperiod på 125 dagar räknat fr.o.m. dagen för första veterinärbesöket.