Hästuthyrning

Bild_hastuthyrning.jpgAtt hyra häst eller hyra ponny från Ranchen är som att ha en egen men med mindre ansvar.

Kommande hyrperiod sträcker sig från 7 augusti 2019 fram till 7 juni 2020 då alla hyrhästar kommer tillbaka till oss igen inför ridlägren. Inför kommande hyrperiod är nu alla hästar bokade. Nästkommande hyrperiod börjar i mitten av augusti 2020 och sträcker sig 10 månader fram till början av juni 2021. Är Du intresserad att hyra fr o m nästa hyrperiod (2020-2021) kan Du kontakta Björn efter den 1 april då vi vet vilka hästar som är lediga. Varje vår tillkommer även några nya hästar allt efter hand som de köps in.

Har Du frågor och är intresserad av att hyra häst – kontakta Björn. Vi har nu också både hästar och ponnys som man kan ha på halvfoder eller som sin egen i det vi kallar Ryttarutveckling (se info nedan) eller som helghäst. Detta kan man göra under tiden vecka 33 - 23 året därpå och i mån av tillgång kan man börja när som helst under året (dock inte under sommaren, vecka 24 -32).

Individuella hyrpriser:

Individuella hyrpriser på hästarna. Vi tillämpar individuella priser för hästuthyrning av respektive häst/ponny. Detta med hänsyn till brukbarhet, ålder, utbildningsnivå, etc. Kom ihåg att för en orutinerad ryttare är det alltid bättre med en rutinerad snäll ponny – även om den är gammal. En ponny är pigg och lever länge :-)

Hyran för hela perioden kostar från 7.900:– inkl moms. Alla hyrs ut med sadel och träns.

Man kan även köpa till en kompletterande försäkring för veterinärvård. Därmed begränsas kostnaden till självrisken ifall hästen blir sjuk eller skadad (se mer info längst ned). Stallplats kan man hyra hos oss eller så ordnar man det själv. Att hyra häst eller hyra ponny från oss är ett jättebra tillfälle att prova på att ha en välutbildad egen häst eller ponny. 

Eftersom vi har haft hästarna i vår verksamhet känner vi väl till hur varje häst fungerar både i stallet och med ryttare. Att hyra häst eller att hyra ponny är det närmaste man kan komma att ha en egen utan att behöva köpa och ta hela ansvaret själv.

Bra att veta om att hyra häst/hyra ponny från Ranchen:

  • Schabrak, täcken och andra förbrukningsvaror följer inte med – däremot sadel, träns och grimma.
  • Man får tävla med sin hyrhäst men alla är inte vaccinerade och då får man fixa det själv.
  • Skötselråd följer med och man kan alltid kontakta oss för rådgivning.

Vi hyr inte ut våra hästar och ponnyer under sommaren.

Vill Du komma till oss och rida finns nedanstående 3 alternativ som då innebär att hästen står kvar hos oss:

Alt 1 - "Ryttarutveckling":

Här kan Du som ridit ett tag och behärskar hästens alla gångarter och känner Dig trygg med att själv göra i ordning hästen komma ytterligare ett steg framåt. Genom ridlektioner i små grupper om 5-6 deltagare en dag i veckan, där vi diskuterar Dina mål och ambitioner, kombinerat med att Du får rida enskilt ytterligare en dag i veckan, tar Du ett nytt steg i Din utveckling som ryttare. På den dag Du rider enskilt sköter Du också Din häst/ponny själv som Din egen. Priset är 2500:- per månad. Avtalen löper generellt från v 33/34 (eller senare) fram t o m  v  23 året därpå.

Alt 2 - "Halvfoder":

Innebär att hästen står kvar här hos oss men att Du och vi delar på ansvaret.. Hyr man på halvfoder betalar man från 3500:- per månad och disponerar hästen 3-5 dagar i veckan (och vi 2-4 dagar). I mån av plats ingår det i en av ”Dina” dagar en träning (onsdag eller torsdag) där Du rider Din häst för instruktör tillsammans med 4-5 andra ryttare. Finns det inte plats i någon av onsdags- eller torsdagsgrupperna kan man rida sin häst enskilt och istället avtala om privatlektioner på någon av sina riddagar. Annars tillkommer inga kostnader runt hästen för ex vis veterinär, hovslagare etc. Vi släpper in och ut hästen varje dag och mockar "våra" dagar. Du mockar Dina. Det är som att ha egen häst fast med backup kan man säga och att det blir betydligt billigare. Här kan man tävla hästen om det blir aktuellt. Vilka hästar som är lediga beror lite på tillgång och efterfrågan och förutom Din storlek och vikt avgör förstås Din ridförmåga. Avtalet löper från vecka 33/34 fram t o m  vecka 23 året därpå. "Halvfoder" kan man säga ingår som ett utökat alternativ i "Ryttarutveckling".

Alt 3 - "Helg-Häst":

I mån av plats kan man teckna avtal om "Helg-häst". Detta är tänkt i första hand som ett komplement för de ryttare som rider hos oss på ridskolan men vi kan även tänka oss hyra ut till andra under förutsättning att vi ser hur man rider och att det kan fungera. Helghäst kan man ha från september t o m  maj och man binder sig för minst 3 månader en dag i veckan (fredag, lördag, söndag och/eller måndag) och kan då rida "sin" häst en timme per dag mellan kl 14-19. Priset är 1450:- per mån. 

Kontakta Björn om Du är intresserad och vill komma och provrida.

Namn: Född: Ras: Typ: Kön: Mankhöjd: Status:
Akilles 1999 Connemara D-ponny Valack 144 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Alan 2004 Korsningsponny D-ponny Valack 143 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Chili 2011 Svensk ridponny D-ponny Valack 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Diamond Doll 1999 Irländsk korsningsponny D-ponny Sto 146 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Glen 2010 Irländsk korsningsponny D-ponny Valack 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Glitter 2004 Irländsk korsningsponny C-ponny Sto 140 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Honey Pie 2006 New Forest C-ponny Sto Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Jeppson 2009 Polskt halvblod Halvblod Valack 165 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Lady 2010 Irländsk ponny D-ponny Sto 148 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Mojo 2007 Irländsk korsningsponny D-ponny Valack 145 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Mr Romeo 1999 Korsningsponny D-ponny Valack 147 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Nowa 2010 Polsk ridponny C-ponny Sto 140 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Revel 2000 Italienskt halvblod Halvblod Valack 168 cm Uthyrd fram till mitten av augusti 2020
Teqla 2005 Welsh B-ponny Sto 130 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020
Tommy 2006 Irländsk D-ponny Valack 148 cm Uthyrd till mitten av augusti 2020

Fler hästar kan tillkomma.

OBS! VI HYR ALLTSÅ INTE UT VÅRA HÄSTAR OCH PONNYS UNDER SOMMAREN. Detta eftersom vi behöver alla hästar för vår lägerverksamhet.

Ovanstående lista innefattar de hästar vi hyr ut till fodervärdar och är aktuell för kommande säsong (från 7 augusti 2019 fram till 7 juni 2020). Listan kan kompletteras med ytterligare några hästar. Generellt är det ofta någon som pensioneras eller säljs och ett antal nya tillkommer alltid varje vår. Det totala antalet hyrhästar brukar vara 20-23 st. Övriga 10-talet hästar som finns på sidan "Våra hästar" är hästar vi har kvar hos oss och som kan ridas och hyras här hos oss.

Varje år efter den 1 april har vi alltid hemsidan uppdaterad med vilka hästar som är lediga inför kommande hyrperiod. I första hand hyr vi ut till privatpersoner och ibland till mindre ridskolor. Hästarna skall stå uppstallade i box under hyrtiden.

Fram till dess att hästarna kommer tillbaka till oss får man kontaktuppgifter till nuvarande fodervärdar för att komma överens om en tid att provrida. När alla hästar är tillbaka på Ranchen har vi olika provridningsdagar under sommaren. 

OBS! Vill man ha en häst kortare tid erbjuder vi alternativet med halvfoder eller helg-häst (se ovan) men då står hästarna förstås kvar här hos oss.

Är Du intresserad av att hyra häst eller hyra ponny inför nästa hyrperiod tar Du kontakt med Björn efter den 1 april. Hemsidan uppdateras regelbundet. Om Du är under 18 år – be då någon av Dina föräldrar ta kontakt: bjorn@ranchens.com eller tel: 031-94 85 70,  070-775 60 92.

Veterinärvårdsförsäkringen kostar 1 950:– för ponny och 2 950:– för stor häst för hela hyrperioden. Här gäller en fast grundsjälvrisk på 3 500:– samt 20 % rörlig självrisk inom en självriskperiod på 125 dagar räknat fr.o.m. dagen för första veterinärbesöket.